Humans of Full Color

Humans of Kampen was op het Full Color Festival. Er werden Polaroid foto’s gemaakt en mooie verhalen opgehaald. Sommige kort, sommige iets langer. Hieronder zie je ze allemaal.
Op www.visitkampen.nl/humans-Kampen vind je nog veel meer mensen met hun verhaal.

Thijs

Naam maker(s): Anne Marth

Thijs houdt een enorm bord met ‘saté’ in de lucht. Hij woont in Zwolle maar is op het Full Color Festival omdat zijn oom en tante daar al 15 jaar saté verkopen. Niet zomaar saté, maar de beste Molukse saté van de wereld.
Thijs is half Moluks, van zijn moeders kant. De verhalen van de Molukkers krijgen eindelijk weer meer aandacht. Thijs heeft de spullen van zijn opa, die KNIL-militair was. Hij is zijn enige kleinzoon. Op een dag gaat Thijs naar Kilan, het eiland naast Ambon, waar opa vandaan kwam. Maar eerst de beste saté van de wereld helpen verkopen. Kom allemaal maar proeven!

Fardos en Fatima

Naam maker(s): Esther

Wat is het leukste?
“Dieren aaien en ijsjes eten!!”

Richard en Edith

Naam maker(s): Anne Marth

Als we rustig praten kan Edith haar Nederlands goed oefenen. Best moeilijk die taal!

“Ik kwam een vriend opzoeken. Hij nam me mee naar Full Color. Kampen was mijn eerste thuis. Ik woon nu in Den Haag, maar kom hier altijd weer terug!”

Marcel

Naam maker(s): Esther

Marcel komt heel graag in Kampen. Tien jaar geleden nam een huisgenoot hem mee en nu komt hij regelmatig.
“Kampenaren kijken naar mogelijkheden, wat kan er wél. Ze hebben een creatieve laag die je ergens anders ziet zo vaak ziet. Vooral in de corona-tijd leverde dat mooie dingen op: winkels die gingen bezorgen, of de meisjes van de Geerstraat die pakketjes opstuurden. En de online Bingo was ook heel goed bedacht!”
Marcel geniet ook erg van de geschiedenis en de mooie gebouwen in Kampen. Het mooiste gebouw? “Bakker Smit in de Oudestraat.”

Julia en Maartje

Naam maker(s): Esther

De muziek en de gezelligheid zijn leuk! En dat er verschillende kraampjes zijn. Lekker divers, je kunt er van alles vinden. 

Orhan

Naam maker(s): Anne Marth

Meneer Orhan komt al 26 jaar op het Full Color Festival!
Hij spreekt niet gemakkelijk, maar zit in zijn rolstoel rustig in de schaduw te genieten van alle mensen die voorbij komen. Zijn Turkse familie blijft in de buurt, ze komen uit Kampen en Deventer en hebben het heel goed met elkaar op deze mooie dag. 

Joost, Feddo en Dirk

Naam maker(s): Gwen

Dit zijn de Brothers in Folk! Nou ja, de helft daarvan. Ze hebben om half drie hun optreden gehad op de natuurspeelplaats. Dat was leuk! Een enthousiast publiek 😊 

The Aerial Angels

Naam maker(s): Aletta

The Angels doen aan paaldansen. Alhoewel, wat doet die hoepel? Dat is de ring of balance. Ze doen ook aan ‘luchtdansen’. Ze bestaan al bijna acht jaar. Er is ook al een baby angel. Ja ja, de opvolging dient zich al aan. Wat is er nou zo leuk aan? Spelen met de zwaartekracht. Je ervaart vrijheid. Het is ook een uitlaadklep. Vriendschap is ook heel belangrijk. Je ondersteunt elkaar. Vertrouwen hierbij daar draait het om. Vraag ik mij toch af hoe dat eruit ziet. Ik blijf dus maar even kijken. Het is sensueel en exotisch! 

Henny

Naam maker(s): Esther

“Als kind kwam ik al heel graag en vaak in de bibliotheek. Soms wel twee keer op één dag, dan had ik mijn boek alweer uit. De mevrouw van de balie geloofde dat niet altijd.
Ik lees nu ook nog heel veel. Bijvoorbeeld de boeken van Viktor Frankl, daar staan zulke mooie lessen in, maar ook de Engelenmaker van Stefan Brijs, zooo mooi! Die moet je echt lezen!
Vroeger durfde ik ook weinig anders dan lezen. Pas toen ik 37 was ging ik voor het eerst alleen met het vliegtuig naar een concert van Barbara Streisand. Nu reis ik heel graag, ook alleen. En het grappige is; juist dan hoor je de mooiste verhalen van mensen!” 

Gölin en Erwin

Naam maker(s): Esther

Hoi! Hebben jullie huisdieren?
“Ja we hebben ene cavia en een hamster. De hamster heeft ooit zijn eigen poot opgegeten. Dat doen ze soms, bijvoorbeeld vanwege stress of te weinig eten. Soms is er niet echt een reden voor.” 

Hoe heet de hamster?
“Dat is een grappig verhaal. Ik vroeg aan mijn collega’s of ze een leuke naam wisten. Een collega zei: ik vind Bobba uit de Gorgels (kinderboek van Jochem Mijer) zo leuk. Dus dat werd het. Maar de kinderen verwarden het met de Netflix-serie Booba. Ach, dat past ook wel bij een hamster.”

Robyn

Naam maker(s): Anne Marth

Robyn praat in een razendsnel tempo. Dat komt een beetje door de wijn, maar ook omdat ze geen tijd te verliezen heeft. Robyn is op een missie om de planeet duurzaam te maken; “Groener! Upcycle, recycle, kunstenaars helpen om meer werk te hebben! En natuurwetten beter maken, dat zou ik ook wel willen.”

Vroeger was Robyn kok, maar dat paste helemaal niet bij haar. Nu is ze visagist, stylist, kunstenaar en vooral wereldverbeteraar. Zie je de tas op de foto? Zelfgemaakt! Van Robyn gaan we zeker nog veel meer horen! 

Bodhi

Naam maker(s): Aletta

Bodhi volt al twee jaar pianoles bij Quintus. Hij is begonnen op zolder met een keyboard en YouTube. Zijn favoriete componist is Beethoven. Waarom? Tsja, dat weet hij niet.
Toen ik hem vroeg of hij later naar het conservatorium wilde, wijst hij niet goed wat dat was.
Maar Bodhi wordt de eerste muzikale piloot. Wat moet dat mooi zijn. Vliegen met Bodhi en tegelijkertijd live muziek. 

Go Bodhi, fly the music into the air!

Anne Marth

Naam maker(s): Esther

“Hoi! Wat weet niemand van jou?” Anne Marth lacht uitbundig, iets wat ze vaker doet.

“Dat ik heel erg van waterglijbanen hou! Vroeger toen ik net een relatie had, gingen we met onze ov-studentenkaart naar alle toffe zwembaden. Het Tiki-bad vond ik het gaafst.
Die OV-kaart was ook heel handig voor mijn studie; ik kon het beste studeren in de trein. Dik boek mee en lezen maar. Soms stapte ik in de trein aan de overkant van het perron, zonder dat ik wist waar die naartoe ging.”
Als je zo van lezen houdt is het geen wonder dat je bij de bibliotheek gaat werken.

Humans of New York is een fotoblog, een boek en uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Fotograaf Brandon Stanton is de maker van Humans of New York. In Kampen maken we ook foto’s van inwoners en bezoekers van onze stad, IJsselmuiden en de omliggende kernen. Tekstschrijver Esther Dekker en fotograaf Gwen Mustamu maakten de eerste portretten. 25 enthousiaste deelnemers volgen een aantal workshops waarin zij van Gwen en Esther leren om ook zulke portretten te maken. Hopelijk gaan de deelnemers er lang mee door en kunnen we meer workshops organiseren. Dan gaat het zeker lukken om alle mooie mensen van Kampen op de foto te zetten!